Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Väärien asioiden pelko, ydinvoima ja energiapolitiikka

Ihmiskunnan ongelmiin on monia syitä, mutta yksi tärkeimmistä on varmasti väärien asioiden pelko. Me ihmiset emme nimittäin ole kovin hyviä arvioimaan riskejä: tapaamme pelätä enemmän näkyviä ja paljon julkisuutta saavia asioita, kuten terrorismia ja suuronnettomuuksia, samalla kun tuppaamme unohtamaan todellisuudessa paljonkin suurempia vahinkoja aiheuttavat mutta lähinnä tilastoilla ja tutkimuksilla todennettavat vaarat.

Esimerkkejä tästä ilmiöstä tarjoavat mm. kiihtynyt keskustelu turvapaikanhakijoiden rikollisuudesta ja terrorismin pelko, mutta väärien asioiden pelko vaikuttaa kaikkiin inhimillisen toiminnan aloihin. Energiapolitiikassa se vaikuttaa niin, että kun kauhuissamme pyllistämme yhdelle energianlähteelle, tulemme käytännön pakosta suosimaan todellisuudessa paljon vaarallisempia tapoja tuottaa energiaa.

Kenties räikein esimerkki on polttamisen suosiminen. Tutkimustieto on selvää ja yksikäsitteistä: polttamisen tuottamat ilmansaasteet, erityisesti pienhiukkaset, aiheuttavat merkittävän terveysuhan. YK arvioi [1] maailmanlaajuisesti noin 6-7 miljoonan ihmisen kuolevan vuosittain ennenaikaisesti ilmansaasteisiin; Greenpeacen saksalaiselta yliopistolta tilaaman selvityksen [2] mukaan yksin Euroopan 300 suurinta hiilivoimalaa aiheuttavat joka vuosi noin 22 000 kuolemaa; ja äskettäisen Helsingin Sanomien artikkelin [3] mukaan pelkästään Suomessa pienhiukkasiin menehtyy vuodessa noin 1600 ihmistä. Kymmenet tuhannet muut sairastuvat, ja Hesarin mukaan pienhiukkaset saattavat olla yhteydessä jopa mielenterveysongelmiin. Haitat ovat samansuuntaisia, poltettiin tulipesissä sitten hiiltä tai puuta.

Näihin lukuihin ei ole edes laskettu polttamisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen todennäköisesti aiheuttamia kuolemia.

Vertailun vuoksi: parhaan saatavilla olevan tutkimustiedon [4] mukaan Fukushiman ydinvoimaonnettomuus ei tule aiheuttamaan tilastoissa havaittavia terveyshaittoja missään päin maailmaa. Koskaan. Vaikka koko ydinvoiman tuotantoketju uraanikaivoksista loppusijoitukseen huomioitaisiin, polttaminen olisi silti ainakin kymmenen kertaa vaarallisempaa. [5]

Jokainen voi kuvitella, millaisia uutisia reviteltäisiin tutkimustuloksista, jotka esittäisivät ydinvoiman aiheuttavan edes Euroopassa vuosittain 22 000 ylimääräistä kuolemaa.

Silti etenkin ydinvoimaa vastustavien tahojen Suomessakin esittämät energiapoliittiset linjaukset perustuvat hyvin suurelta osin polttamisen lisäämiseen. "Biotalouden" ja "kotimaisen uusiutuvan energian" nimillä markkinoidut metsienpolttamisohjelmat ovat laajuudeltaan ainutlaatuisia, ja vielä ainutlaatuisempia niistä tekee se, että ympäristöjärjestötkin ovat hiljaisina yhtiömiehinä mukana kannustamassa metsäteollisuutta entistä "tehokkaampaan" puunkäyttöön. Jopa tehometsätalouteen perinteisesti kiitettävän negatiivisesti suhtautunut Greenpeace esittää omassa energiaohjelmassaan biomassan, siis suurelta osin puun, polttamisen lisäämistä noin 15 miljoonalla kuutiometrillä vuosittain -- samaan aikaan kun sen metsävastaavat kritisoivat ankarasti suunnitelmia lisätä hakkuita vain noin neljällä miljoonalla kuutiometrillä. [6] Vertailun vuoksi, jopa ympäristöpuolueena toisinaan profiloituneiden Vihreiden kirjallisessa ehdotuksessa yhden ainoan ydinvoimalan vaihtoehdoksi [7] tärkein uuden energian lähde olisi puun polton lisääminen noin seitsemällä miljoonalla kuutiometrillä. (Tämä, ja ehdotukseen piilotettu esitys maakaasun verotuksen keventämisestä, eivät saaneet juuri minkäänlaista julkisuutta. Toimittajat eivät kenties nähneet metsää tuulivoimaloilta.)

Sama kuvio toistuu kaikissa maissa ja kaikissa ydinvoimaa vieroksuvissa suunnitelmissa. Julkisuuden valokeilassa paistattelevassa "uuden energiapolitiikan" ihmemaa Saksassa suurin yksittäinen uusiutuvan energian lähde on -- biomassan polttaminen. Maailman luonnonjärjestön WWF:n kaavailuissa [8] tulevaisuuden polttamisen tarpeisiin valjastettaisiin vuonna 2050 paitsi kolmannes enemmän metsiä kuin nykyisin käytetään kaikkiin tarkoituksiin yhteensä, myös enemmän peltopinta-alaa kuin nykyisin käytetään maailman tärkeimmän viljan, vehnän, viljelyyn. (Raportti vaikenee paitsi polttamisen terveyshaitoista, myös eräästä toisesta pienestä ongelmasta: mistä nämä maat ja metsät löydetään.)

Näin se käy: kun pelkäämme näyttäviä mutta todellisuudessa sekä harvinaisia että suhteellisen pieniä vahinkoja aiheuttavia ydinonnettomuuksia, tulemme käytännössä tukeneeksi paljon suurempia inhimillisiä ja ympäristövahinkoja aiheuttavaa polttamista. Samalla sabotoimme vakavasti mahdollisuuksiamme torjua mahdollisesti vieläkin suurempi katastrofi -- ilmastonmuutos. Keisarilla ei ole vaatteita, ja olisi korkea aika, että ydinvoimaa vastustavien tahojen esityksiin suhtauduttaisiin julkisuudessa samalla kriittisyydellä kuin muidenkin lobbareiden näkemyksiin.

Käsittelemme aihetta, mukaanlukien vesivoiman vähän puhuttua mutta todellista suuronnettomuusriskiä, tarkemmin mm. kirjassamme Musta Hevonen (Kosmos, 2016). Jos haluat tutustua ympäristöjärjestöön, jonka ajama energiapolitiikka perustuu myös metsäluonnon suojeluun sekä haittojen ja hyötyjen vertailuun, Suomen Ekomodernistit ry:n netti- ja Facebook-sivut ovat hyvä tapa aloittaa.

Lähteet


  1. WHO:n selvitys vuodelta 2014.

  2. Greenpeacen selvitys "Silent killers" vuodelta 2013.

  3. HS 31.8.16, "Savu tappaa kuusi miljoonaa vuodessa – pienhiukkaset järkyttävät mielenterveyttäkin"

  4. WHO:n raportti Fukushiman onnettomuudesta, 2013. Fukushiman terveysvaikutuksiin voidaan kuitenkin laskea n. 1600 itsemurhaa tai ennenaikaista kuolemaa alueelta evakuoitujen keskuudessa. Osasyy näistä kuolemista on kuitenkin myös säteilypelolla -- ja osavastuu siis säteilyllä pelottelevilla.

  5. Kts. Markandya, A., & Wilkinson, P. (2007). Electricity generation and health. The Lancet, 370(9591), 979–990. Vaikka tutkimuksessa ei tarkasteltu biomassan polttamisen aiheuttamia vahinkoja, pienhiukkastutkimuksen mukaan tuotettua energiayksikköä kohden aiheutetut vahingot ovat samaa suuruusluokkaa kuin hiilenpoltossa -- eli vähintään kymmeniä kertoja suuremmat kuin ydinvoimalla.

  6. Kts. esim. Jani Martikaisen kirjoitus ympäristöjärjestöjen ristiriitaisesta politiikasta, "Kaksilla rattailla ajamista."

  7. Vihreiden "Vaihtoehto Fennovoimalle"-raportti; kts. oma kirjoitukseni aiheesta.

  8. WWF:n The Energy Report 2011.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Hyvä kirjoitus jälleen kerran.

Monet näistä niinkutsutuista ympäristönsuojelijoista ovat oman vanhan propagandansa vankeja. Kuten muidenkin viholliskuvien varaan rakenettujen poliitikantekotapojen kohdalla, he eivät oikein pysty sopeuttamaan ajatteluaan faktoihin, menettämättä poliittisia kasvojaan. Kuten kaikki maahanmuuttajat rikollisiksi julistava maahanmuuttokriitikko ei kykene käsittelemään rikostilastoja, eivät ydinvoiman suurta pahuutta vuosikymmenet julistaneet Vihreät kykene sopeuttamaan tekemisiään esittämiisi tilastoihin.

Ja kirjanne vaikuttaa erinomaiselta, olen sitä juuri lukemassa :)

Käyttäjän yyyy kuva
Janne Korhonen

Kiitos kehuista! Valitettavasti taitaa tosiaan olla totta se, että ajattelumme edistyy hautajaisista hautajaisiin...

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Sähkölämmitys omakotitalossa on nykyään rikokseen verrattavissa; energiatodistuksissa sähkölämmityksen rangaistuskerroin on 2, puulämmityksen 0,5. Ympäristöä täysin haittaamaton sähkölämmitystalo on siten energiatodistuksen mukaan asumiskelvoton, oli se miten lämpöeristetty tahansa. Näin, vaikka sähköstä suuri osa kehitetään saasteettomalla ydinenergialla. Vastaavasti puulämmitteisestä heikommin rakennetusta tulee virallisesti erinomainen.

Siispä poltan puuta, vaikka tiedän, että surmaan sillä ihmisiä. Mutta vihreät lupaavat siitä taivaassa neitsyitä, en vaan muista kuinka monta.

Toimituksen poiminnat