Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

5000 suomalaista tietokirjaa Pariisin ilmastokokoukseen

  • Uhkapeli ilmastolla-kirjan ranskankielisen painoksen kansi. Käännös ilmestyy keväällä 2016.
    Uhkapeli ilmastolla-kirjan ranskankielisen painoksen kansi. Käännös ilmestyy keväällä 2016.

Suomalaisen tietokirjallisuuden viennissä saavutetaan ensi viikolla merkkipaalu, kun yhdessä Rauli Partasen kanssa kirjoittamamme Uhkapeli ilmastolla-kirjan englanninkielisestä käännöksestä saapuu Pariisiin peräti 5000 kappaleen erikoispainos. Kyseessä on hyvin mahdollisesti suurin koskaan suomalaisesta tietokirjasta ulkomailla otettu painos - vähintäänkin yksi suurimmista. Samaan aikaan kirjasta on valmistumassa myös ranskan- ja tshekinkieliset käännökset; ranskankielisen julkaisee keväällä 2016 arvostettu tiedekustantaja EDP Sciences. Entistä merkittävämmän saavutuksesta tekee se, että kirjamme on omakustanne. 

 

Keräsimme syksyn aikana joukkorahoituskampanjalla rahat nimellä Climate Gamble käännetyn kirjan laajaan jakeluun pian alkavissa COP21-ilmastoneuvotteluissa. Tavoitteenamme on lisätä tietoisuutta ilmastonmuutoksesta ja sen selättämisessä tarvittavista ratkaisuista. Yksi kirjan keskeisistä väitteistä on yksinkertainen: vaarallinen ilmastonmuutos on nyt niin akuutti uhka, että sen estämiseksi tarvitaan kaikkia toteutuskelpoisia vaihtoehtoja. Vaikka esimerkiksi uusiutuvan energian tuotanto lisääntyykin tällä hetkellä pessimistisempiä arvioita nopeammin, lisääntymisnopeus ei vielä riitä alkuunkaan. Kaikesta optimismista huolimatta edes kasvihuonekaasupäästöjen kasvua ei ole saatu maailmanlaajuisesti taittumaan, saati päästöjä kääntymään laskuun.

 

Aivan erityisesti tämä tarkoittaa sitä, että nykytilanteessa ydinvoiman vastustaminen on vastuutonta uhkapeliä. Jos tämä uhkapeli - jonka kertoimiksi esimerkiksi kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC arvioi karkeasti sanoen alle 1 per 164 - epäonnistuu, laskun maksavat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ihmiset.

 

Olemme Raulin kanssa lähdössä lauantaina Pariisiin jakamaan ja esittelemään kirjaamme, esiintymään muutamissa kirjan aihepiiriin liittyvissä tapahtumissa, ja verkostoitumaan ulkomaisten ilmastoaktivistien kanssa. Aivan erityisesti aiomme rakentaa siltoja jatkuvasti kasvavaan ekomodernistiseen liikkeeseen. Tämän "pragmaattisen ympäristöliikkeen" kantavia ajatuksia on tehdä ympäristöpolitiikkaa ilman 1980-luvun ajattelun painolastia ja arvioida ratkaisuehdotuksia ennakkoluulottomasti parhaan saatavissa olevan tutkimustiedon perusteella. Olemme molemmat aktiivisia myös Suomen ekomodernistisessä liikkeessä.

 

Pyrin kirjoittamaan sekä tänne että muualle kokemuksia Pariisisista ja - toivottavasti - uuden, entistä paremman ympäristöliikkeen synnystä. Jos sinulla on jotain kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä!

 

Linkkejä

Lehdistötiedote: Uhkapeli ilmastolla-kirjaa tuhansittain Pariisin ilmastoneuvotteluihin

Uhkapeli ilmastolla-kirjan nettisivut

Climate Gamble-kirjan nettisivut

Suomen Ekomodernistit Ry

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Hienoa! Tekee hyvää kun täältä Suomesta on välilä tarjolla muutakin kuin samojen perustelemattomien "itsestäänselvyyksien" toistelu. Siitä normituubasta tarjoaa edustaja Vartiainen ihan tarpeeksi ylitarjontaa tällekin palstalle.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Loistavaa! Hesarin pääkirjoitus kyllä meinasi saada minulta verisuonen katkeamaan päästäni niillä höpinöillään ja lähetin heille palautteen kautta tiukan kasan tieteellisiä tutkimus-linkkejä.

Samaa tein YLE:n kohdalla jossakin epänormaalista ilmastouutisesta, mutta eipä heillä mitään korjauksia ole tullut.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Toivottavasti tuolla toimenpiteellä saadaan edes joidenkin silmät aukeamaan.

Toimituksen poiminnat