Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Uhkapeli ilmastolla: vaarantaako ydinvoiman vastustus maailman tulevaisuuden?

  • Uhkapeli ilmastolla: vaarantaako ydinvoiman vastustus maailman tulevaisuuden?

Huhtikuussa 2014 tehtiin ilmastonsuojelun historiaa. Kanadan suurimman osavaltion Ontarion viimeinen jäljellä oleva hiilivoimala poltti viimeisen hiilieränsä kokonaista vuotta suunniteltua aikaisemmin. Samalla Ontariosta tuli ensimmäinen laaja alue koko Pohjois-Amerikassa, jossa hiilen poltto saatiin kokonaan lopetettua. Jos tämä 13,4 miljoonan asukkaan varakas ja teollistunut osavaltio olisi itsenäinen valtio, se olisi myös ensimmäinen hiilestä kokonaan luopunut teollisuusmaa koko maailmassa. Kaikki tämä tehtiin ilman sähkön hinnan mainittavia korotuksia ja pääosin ilman vuosikausien tukiautomaatteja, eikä teollisuuttakaan tarvinnut ajaa alas tai ulos.

Vielä vuonna 2003 neljännes Ontarion käyttämästä sähköstä tuli kivihiilestä. Nyt, reilu kymmenen vuotta myöhemmin, sen lainsäädäntöelimissä kaavaillaan lakia, joka tekisi hiilen poltosta pysyvästi laitonta. Muutos oli suorastaan häkellyttävän nopea, varsinkin jos sitä vertaa julkisuudessa ilmastotyön esikuviksi nostettujen Tanskan ja Saksan suunnitelmiin. Nämä maat aikovat lopettaa hiilen käytön ehkä joskus vuosien 2030 ja 2050 välillä, jos hiilestä luopuminen ei aiheuta liian suuria ongelmia.

Ilmasto- ja energiapolitiikasta käytävässä keskustelussa Ontarion saavutuksia ei kuitenkaan mainita. Ympäristöjärjestöt eivät käytä sitä esimerkkinä, eivätkä tietääksemme ole edes maininneet tapahtuneesta. Vihreät poliitikot eivät kehota meitä seuraamaan Ontarion viitoittamalla tiellä. Epäilemme, että syy näin hämmästyttävästä onnistumisesta vaikenemiseen on raadollinen: Ontario tuottaa yli puolet sähköstään ydinvoimalla ja on lisännyt ydinsähkön tuotantoa vuodesta 2003 yli 25 prosenttia. Ilmastopalo oli sammutettu aivan väärin.

Ontario ei ole ainoa esimerkki ydinvoiman kyvyistä torjua ilmastonmuutosta. Kaksi kolmasosaa ilmastonmuutosta kiihdyttävistä hiilidioksidipäästöistä syntyy energiantuotannossa, ja tähän mennessä energiantuotantoa on puhdistettu kaikkein tehokkaimmin ydinvoimalla. Keskustelussa tästä tosiasiasta kuitenkin yleensä vaietaan.

Ilmastokriisin torjunta on toistaiseksi epäonnistunut surkeasti, ja onnistuminen edellyttää nyt kaikkien keinojen tehokasta käyttöä. Tästä syystä olemme Tieto-Finlandia- ja Kanava-palkintoehdokkaana olleen energiatietokirjailija Rauli Partasen kanssa kirjoittaneet aiheesta kirjan.

Kirjamme, Uhkapeli ilmastolla, selvittää miten esimerkiksi hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tutkimusten perusteella vain uusiutuviin ja energiansäästöön keskittyvät strategiat ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi vaikuttavat lähinnä vaaralliselta uhkapeliltä. Kirjamme paljastaa myös, miten sekä ydinvoiman kykyä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä että sen haittapuolia on systemaattisesti ja vähintään osin tietoisesti vääristelty. Lopuksi ehdotamme, mitä asialle voi vielä tehdä.

Lisää kirjasta ja sen aiheesta täällä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

En tiedä, miten ydinvoimaan siirtyminen vaikuttaa ilmastoon, mutta siirtiminen hiilestä ydinvoimaan vähentää monenlaisia päästöjä, ennen muuta kaukoidässä, missä on vähät välitetty savukaasujen suodauksesta.

Vihermafia ei voi sietää ydinvoimaa ylipäätään, vaikka nyt korostavat vain tätä Fennovoiman hanketta.

Hiilenpoltto on tappanut moninverroin ihmisiä ydinvoimaan nähden. Ydinvoimaonnettomuuskaan ei hirveitä aiheuta, kuten Fukushimassa nähtiin.

Uusiutuviin siirtyminen laajassa mitassa ei ole mahdollista. Sama porukka, joka huutaa uusiutuvien perään sanoo, että tarvitsemme kaksi maapalloa väen ruokkimiseen. Mistä ravinto tulee, jos siirrymme pelkkiin uusiutuviin ja muutamme yhä enemmän peltoja polttoaineviljelmiksi? Vai kuvittelevatko, että tuuli ja aurinko ovat riittävä energianlähde? Aurinko voi joskus ollakin, mutta tähän ilmastopaniikkiin se ei ehdi, jos sellaiseen paniikkiin on mitään syytä, kunlämpötilakehitys on ollut olematonta pitkän aikaa.

Hans Hellström

Suolreaktori on hyvä mutta niitä on tehty ainoastaan 1 kpl 1960-luvulla, se toimi mutta vaati yli 33% rikastettua uraania eli suomeksi ydinpommivalmista uraania toimiakseen. Metallijäähdytteiset reaktorit ovat jo todellisuutta Venäläiset ovat tässä edelläkävijöitä BN-600 reaktori on ainoa kaupallinen nopea reaktori mailmassa ja se käynyt vuodesta 1980. BN-800 käynnistyi viime vuonna ja se on välivaihe ennen päämallia BN-1200 jota aletaan rakentamaan parin vuoden päästä kun 800 mallista on saatu tarpeeksi dataa. GE-Hitachilla on myydä PRISM joka on Yhdysvaltojen IFR reaktori, tosin Venäläisillä on se etu puolellaan että PRISM on 2x300MWH laitosta kun Venäläisillä on tarjota lähes tuplamäärä tehoa yhdestä reaktorista. Suolareaktorit ovat vielä kokeiluasteella ja tarvitsevat vielä paljon kehitystyötä ja testausta ennen kun ovat kaupallisesti valmiita. http://www.extremetech.com/extreme/186023-russia-b...

http://gehitachiprism.com/

Toimituksen poiminnat