Y:llä alkavista asioista Ympäristö. Yhteiskunta. Yhteisöllisyys. Ymmärrys. Ydinvoimastakin joskus vähän.

Ydinvoiman vaihtoehdot lisäävät päästöjä (TS Mielipide 26.10.14)

Turun Sanomissa 26.10.2014 julkaistu vastineeni Leo Straniuksen ja Tea Tawastin mielipiteeseen

Luonto-liiton Leo Stranius ja Tea Tawast ovat turpeen polton kritiikissään (TS 18.10.) puoliksi oikeassa.

Turpeen polton lisääminen on Suomelle jo yksin taloudellisessa mielessä merkittävä riski, jos ja kun ilmastonmuutoksen torjunnassa edistytään.

Ydinvoimaa vastustavat tahot, joihin Stranius ja Tawast valitettavasti kuuluvat, jättävät kuitenkin toistuvasti kertomatta, mitä ydinvoiman tilalle todennäköisesti tulisi.

Kauniit puheet uusiutuvasta energiasta tarkoittavat todellisuudessa jo Vihreiden Vaihtoehto Fennovoimalle -selvityksenkin mukaan ennen kaikkea puun polton lisäämistä. Vaikka puu on ympäristömielessä hivenen parempi polttoaine kuin turve, sitäkään ei voi pitää missään määrin ongelmattomana.

Sen lisäksi, että puun polton lisääminen kasvattaa painetta metsien hakkuisiin, esimerkiksi Metsäntutkimuslaitoksen tuoreet tutkimukset antavat syytä pelätä, että ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta mielekkäillä aikaväleillä puun poltto voi todellisuudessa olla jopa kivihiilen polttoa hölmömpi ratkaisu.

 

Täysin varmaa on, että lähes päästöttömän ydinvoiman tilalle lisättävä puun poltto lisäisi päästöjä.

 

Vaikka kasvava metsä sitoo ennen pitkää polttamisessa ja metsän raivauksessa vapautuvan hiilidioksidin, vaarana on peruuttamattomien ilmastollisten ”käännekohtien” ylittyminen ennen kuin hiilen sidonta nollaa puun polttamisessa vapautuvat päästöt.

Sen lisäksi ydinvoiman todennäköisin vaihtoehto niin kauan, kun Vihreät eivät saa eduskunnassa enemmistöä, on turpeen polton lisääminen.

Vastustamalla tärkeintä vähähiilistä energiamuotoamme ydinvoiman vastustajat tekevät siis karhunpalveluksen ilmastotyölle.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olen samaa mieltä. Ydinvoimaa ei kannata korvata puun poltolla. Ainoa mahdollisuus on energiariippuvuudesta irtipääsy ja uudet, päästöttömät tai vähäpäästöiset tuotantomuodot.

Energiantarve ei ole ollut viime vuosina nousussa, joten mitään akuuttia tarvetta lisävoimalle ei ole. Jos ydinvoima olisi ratkaisuna onnistunut, Suomella ei olisi tarvetta ostaa sähköä ulkomailta. Nyt sitä ostetaan suunnilleen sen verran kuin mitä epäonnistunut Olkiluoto-3 ydinvoimahanke ei ole pystynyt tuottamaan. Samalla kun Suomessa ajetaan väkisin veronmaksajien rahoilla toteutettavia erittäin kallita ja hyvin epävarmoja ydinvoimahankkeita, muihin energiahankkeisiin ei pystytä tehokkaasti investoimaan. Rosatom halvaannuttaisi kehityksen taas vuosikymmeniksi. Pakotteisiin kaatuessaan Suomeen suunnitellut 1-2 Rosatomin voimalaa voisivat aiheuttaa energiakriisin, jota ei muilla keinoilla kovin helposti Suomeen voi aikaansaada kun lähes kaikki naapurimaat kärsivät energiantuotannon ylikapasiteetista.

Jotta Suomi voi selviytyä muuttuvassa maailmantilanteessa tarvitaan nopeita ja skaalautuvia ratkaisuja. Sellaisia tuotantomuotoja, joiden rakentaminen ei kestä vuosikymmeniä ja jotka hankkeiden kaatuessa eivät aja koko Suomen energiatuotantokenttää sekavaan tilaan. Siksi pienet paikalliset voimalat ja tuotantolaitokset ovat turvallinen valinta Suomen kaltaiselle vähäväkiselle suurten etäisyyksien maalle. Ainoa ympäristön kannalta täysin ongelmaton ratkaisu on kuitenkin tällä hetkellä energian säästö. Mitä tahansa energiantuotantoa ei pidä tukea kritiikittä. Toiseksi huonoin vaihtoehto ei ole välttämättä hyvä sekään.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Ohessa vihermaa Saksan tilastoja.

Alempi pieni kuvio Saksan vihersähkön ja hiilisähkön tuotantojen kehityksestä on mykistävä.

http://users.kymp.net/kas/SAKSA.jpg

Tässä sähkön hinta eri maissa : tuuli/aurinkomaat Saksa ja Tanska mitalisijoilla.

http://users.kymp.net/kas/SAHKON%20HINTA.jpg

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Usein otetaan energia-asioissa esiin erilaiset paikalliset tuuli/aurinkojärjestelmät, pientuotanto , energiansäästö jne..

Uskallan toivoa ,jotta mittasuhteet energiasioista hahmottuisivat, tutustumista tähän Suomen sähköntuotannon ennusteeseen:

http://users.kymp.net/kas/SAHKO%20ENNUSTE.jpg

Toimituksen poiminnat